gondolatok mindenről

Offisöl mjuziksz – 2000 – Sydney – 5. rész

2012/07/17. - írta: Garas Attila

Az ezredforduló olimpiáját Sydney-ben rendezték, nem is énekelhette volna más a hivatalos nótát, mint egy ausztrál, nevezetesen Tina Arena. A fekete, bogárszemű olasz bevándorloktól származó R&B és pop műfajokban jártas, a legkeresettebb ausztrál énekesek egyike az olimpia idején. A "Flame" című slágert a nyitóceremónián is előadta, több száz gyermek kíséretében. Tina is gyermekként kezdte karrierjét, már hét évesen, 1974-től, egy ausztrál televíziós showban alapozta meg karrierjét, ahol egy őstehetséges énekes kislányt alakított. Első stúdióalbumáig mégis 1990-ig kellett várni. Karrierje ezután töretlen, három évente jelenik meg egy új albuma, és a 6 angol nyelvű lemez mellé 2 franciát is elkészített. (Érdemes belehallgatni francia nótáiba is, hasonlóan dallamos) Az olimpiai dalt egyébként az a John Foreman írta, aki később az Austrálian Idol zenei rendezőjévé vált. Már megint a tehetségek ugye? A dal egyszerű dallamvilágát, néhány fúvós teszi jelentőssé, a refrének elején amolyan indulószerűvé válik az egész. Kell is ez egy olimpia nyitányán! Fülnek kellemesen lágy, hallgatni jó, s a gyermekkórus elhelyezése is ötletes. Hiába gyerekekkel (no és ledér nőkkel) bármit el lehet adni, ahogy ezt a dalt is.

A dal egyébként többedmagával képviselte magát a megnyitón. Mivel egy kicsit duettmániás is vagyok, nem mehetek el szó nélkül az egykori Pomádé Sandyje (Olivia Newton-John) mellett, aki John Farnhammal (a "Hanggal" - legismertebb száma ugyanis a You're the Voice) adott elő egy emlékezetes nótát. - Dare to dream (Merj álmodni) címmel. Ez ugyan nem a hivatalos, de annyira fülbemászó, hogy azt csodálom még nem fordították le magyarra. Ami késik az biztos majd jön, de addig is hallgassuk az ausztrál dallamvilágot, keverve a latin gitárral és a magas cékkel, s hatódjunk meg kicsit, amikor Olivia, a stadion közepén Good Luckot kíván minden sportolónak. Szép is ez.

Kapcsolódó bejegyzések:

Offisöl mjuziksz – 1984 – Los Angeles – 1. rész
Offisöl mjuziksz – 1988 – Szöul – 2. rész
Offisöl mjuziksz – 1992 – Barcelona – 3. rész
Offisöl mjuziksz – 1996 – Atlanta – 4. rész

Címkék: zene Olimpia
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr506669825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása