gondolatok mindenről

Offisöl mjuziksz – 2004 –Athén – 6. rész

2012/07/24. - írta: Garas Attila

Az ide vonatkozó dal keresgetésével gondban vagyok. Egyetlen egy számot találtam, ami kimondottam erre az eseményre íródott, az is igazság szerint inkább az olimpia láng útjára. Mint ismeretes az olimpia egyik szimbóluma minden verseny előtt egy sajátos utat tesz meg, amely hagyomány az újkori olimpiák történetében először az 1936-os berlini olimpián esett. Az útvonal mindig az ókori olimpiák színhelyéről Olümpiából indul, ahol az olimpiai lángot tizenegy papnő archaikus elemekkel és hagyományőrző koreográfia alapján, a Nap és parabolatükrök segítségével gyújtják meg, majd indítják útnak. A láng a békességet, és a ötkarikás játékokat hirdetve, a kontinenesek közötti békét szimbolizálva, egyre kacifántosabb úrvonalon, futva teszi meg a kilométereket, hogy útjának végére, az megnyit napjára a fő helyszínt jelentő olimpiai stadionba jusson. Könnyű dolguk lett volna a futóknak 2004-ben, ha a legrövidebb úrvonalat választják, alig pár száz kilométert kellett volna megtenni, Athénig, ezzel szemben majd megháromszorozták az addigi listavezető Atlantai utat (közel 30 000 Km), majd 86 000 km-en keresztül, hat kontinensen átkelve világkörüli fáklyafutást kreáltak. Nem véletlen hát, hogy a 142 napos eseményre önálló számot írtak: Pass the flame címmel. (A videoklipben látványosan meg is jelenítették az utat).

 Angol verzió itt megtekinthető, de a görög valahogy autentikusabb

Érdekesség hogy a számot, annak ellenére hogy előadója az egyik legnépszerűbb egykori görög népzenét játszó Yannis (egyes helyeken Giannis) Kotsiras adja elő, mégis két britt úriember: Trevor Horn jegyzi zeneileg, míg a a bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető szövegét: Lol Creme követte el. (A görög fordítást: Na To Pos címmel Lina Nikolakopoulou írta.) Trevor igazi pop- (azon belül is new wave) -ikon a UK-ban. Játszott a Bugglesban (ki ne emlékezne a 33 éves Video Kill The Radio Star számukra), a Yesben, s az Art Of Noise-ban, majd később producerként dolgozott együtt a Pet Shop Boysal, Seallel, Robbie Williamssel, Lea Rymessal, Lisa Stenfielddel, sőt még Ramazottival is. Grammy díjat is bezsebelt a Mindörökké Batman zenéjéért, a Kiss From A Rose-ért, amely 1995 legjobb felvételének bizonyult. Lol Creme pedig azon kívül hogy megírta ennek a számnak a nem túl acélos, szövegét, azért ott volt Trevor mellett az Art of Noise-ban és rendezett egy csomó klippet a Police-nak, köztük az egyik kedvencemét, az Every Breath You Take fekete-fehér "négypercesért" is felelős.

A Pass tha Flame igazi modern, lelkesítő, lüktető dalocska, "Egyesítsd a világot!", ordítja kifelé. A szerző szintipopos múltját le sem tudná tagadni, de azért görög dallamok is bele-bele csempésződtek, legalább egy rövid mandolinos szóló erejéig. A szám pedig már annyira monoton, hogy végére már teljesen átszellemült spártai katonának érzem magam, s már indulnék is a stadionba. Vagy legalábbis futnék a lánggal, el, el, el messzire, egészen Athénig!

Kapcsolódó bejegyzések:

Offisöl mjuziksz – 1984 – Los Angeles – 1. rész
Offisöl mjuziksz – 1988 – Szöul – 2. rész
Offisöl mjuziksz – 1992 – Barcelona – 3. rész
Offisöl mjuziksz – 1996 – Atlanta – 4. rész
Offisöl mjuziksz – 2000 – Sydney – 5. rész

 

Címkék: zene Olimpia
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr996669829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása