gondolatok mindenről

Nincs időm...

2010/09/27. - írta: Garas Attila

Hányszor de hányszor hallom: "csak időm lenne", vagy "nincs időm", vagy "nem fér bele az időmbe", és még sorolhatnám a hasonló frázisokat. Mind csak nyafogás, ami ugye a kifogás egyik álcaruhába bújt megjelenése. Én nem tudok ezekkel azonosulni... Mi az hogy nincs időd? Nekem is van, mint mindenkinek...(Az idő világmindenségünk alapvető tulajdonsága, de lehet hogy csak szellemi megfigyelésünk terméke, de akkor is van. ) Pontosabb lenne a kifejezés, nincs időm arra...de még pontosabb nem akarom. Legalábbis most nem, de lehet később sem, bár lehet az egész csak időszervezési kérdés! Modern világunkban a végrehajtandó feladatok száma nő, és egyre fontosabbá válik az idő felhasználásának megértése. Olyannyira fontos, hogy kutatócsoportok vizsgálják az emberek időbeosztásának szokásait, módjait, különbségeit. Stephen R. Covey szemléletes példájában köveket használ erre. A nagy kövekre (fontos és sürgős dolgokra) koncentrálva felmérjük mennyi idő is kell azok elvégzéséhez, megvizsgáljuk azok határidejét. A kavicsokat (fontos de nem sürgős tennivalókat - életünk sok dolga pont ilyen) a kövek köré rendezzük, s így hatékony időbeosztás lesz a végeredmény, vagyis a többi sürgős de nem fontos tennivalók a nap végére szorulnak, a nem sürgős és nem fontos dolgok pedig elmaradnak. Mert el kell, hogy maradjanak! Az egyszerűbb megértés végett álljon itt egy táblázat:

Az eredeti angol nyelvű táblázatból általam fordítva

A kérdés csak az, helyesen mérjük-e fel melyik kő mekkora? A kulcsmondat pedig így hangzik: Arra van időd, amire akarod, azt csinálsz az idődben/időddel amit akarsz! Bizony így van ez! :D

Címkék: élet idő
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr726669479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irednek 2010.09.27. 20:40:25

Az általad felhozott halmazokba dobnám bele mondjuk a 25, aztán a 15, aztán az 5 évvel ezelőttöt (de szép szó). Borzasztóan felgyorsult, rohanó világ nő körénk. Mellé a barátok, a rokonok, az ismerősök és a média által sugallt lehetőségek (ide mentünk, ott voltunk, ezt láttuk, azt hallottuk, stb.). Mind vágykeltő az emberben. Énis, énis, énis, énis, nekemis nekemis, nekemis, nekemis! Egészen addig, amíg ki nem tud lépni az egyén ebből az erős sodrásból, és fel nem építi a saját igényszintnek megfelelő világot. S akkor megteremtődik a belső béke s lőn boldogság. Nehéz :)

gaasterix 2010.09.29. 08:21:03

Ez nagyon így van. A cél kikerülni a sodrásból helyes időbeosztással! :D
süti beállítások módosítása