gondolatok mindenről

Egy krimit a "Királynőtől"

2010/09/15. - írta: Garas Attila

Ha azt mondom Poirot, vagy Gyilkosság az Orient Expresszen, vagy Miss Marple, vagy 10 kicsi néger, vagy csak egyszerűen a Krimi Koronázatlan Királynője - te gyorsan rávágod: Agatha Christie! S el is találtad a közös nevezőt.
Éppen ma lenne 120 éves a krimiirodalom legnagyobb alakja, akinek képe, már régen ott díszeleg a halhatatlanok csarnokának falán. Műveiből megszámlálhatatlan film, színdarab, tv-sorozat, képregény készült, a mai krimiírók sokat tanultak, tanulhatnak Christie világából. A Guinness Book of World Records szerint Christie – William Shakespeare mellett – a világ minden idők legtöbb eladott könyvét elérő író. Csak a Biblia ért el magasabb eladott példányszámot. Ez azért elég megdöbbentő adat!
Szeretem Agatha Christie-t, s ha tehetem olvasom is rendszeresen. A regények szereplői nagyon jól jellemzett, kiforrott egyéniségek, a történetek váratlan fordulatokat hordoznak, a helyszínek és a kor lenyűgöző atmoszférákat teremtenek. Minden regény hordoz valami misztériumot abból, amit az irónő páratlan tehetségével hordozott. Nincsenek felesleges mondatok, nincsenek vontatott cselekmények, elvarratlan szálak, meg nem válaszolt kérdések, csak az egyszerű és tökéletes detektívtörténetek. Számszerint 80. Van egy sorozat a könyvesboltokban amely azokat a filmeket, könyveket, lemezeket gyűjti össze amelyeket még életünkben élveznünk (olvasnunk, látnunk, hallanunk) kell. Nem tudom a regények között van-e Agatha Christie (feltételezem több is) de én azt mondom erre:
egy Agatha Christie regényt mindenkinek el kell olvasnia életében, s miért ne kezdjük mondjuk ma? Jó szórakozást! :D

Címkék: Irodalom Krimi
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr266669465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása