gondolatok mindenről

Türelemjátékok

2013/05/09. - írta: Garas Attila

Türelem. Napjaink rohanó világa már nem ismeri ezt a szót. Amikor minden olyan gyorssá és követhetetlenné vált, amikor minden százfelé szertaágazik, amikor másodpercek alatt ezernyi információ bombáz bennünket, amikor az önzőség átveszi az uralmat a közösségtől,  akkor ez a szó már csak történelem. Mindennapjainkat átjárja a : "Mindent most, azonnal" szlogen. most vegyél, mert most akciós, most gyere mert nem lesz még egyszer ilyen, most fogyassz, mert holnap már nem lehet. Most. Nem holnap, se nem holnapután....MOST...Azonnal. Egy percig se várj! Talán épp ezért is vagyunk oly kevesen türelmesek. Pedig az igazán mély és értékes dolgok türelemmel jönnek.

A türelem nehéz. Várni kell ugyanis. Várni, és bízni. Bízni valamiben. Valamiben aminek van értelme, ha látszik egy halovány esélye is annak amire várunk, ha találunk egy szalmaszálat is az alagút végén akkor.  Máskülönben a várakozás nem más mint elviselés.  Értelmetlenül kibírni dolgokat, egyfajta szenvedés.
A türelem tolerancia. Elfogadni másokat, önmagunkat, bármilyen tulajdonságokkal is. Rávezet egy olyan önismereti útra, ahol az egyik legfontosabb dolgot tehetjük: megismerjük Önmagunkat.
A türelem motivál. A cél amit várunk, amihez a tülrelem kell idővel feszültséget, stresszt, gyötrődést generál. Ezek csak gyűrűznek az idővel, de felül kell rajtunk emelkedni.
A türelem belső. Senki sem kényszeríthet rá, csakis önmagunk.
A türelem közérzet. Jó közérzet. A Türelmes ember lelke békés, nyugodt, kiegyensúlyozott? Kell ennél több?

Tanuljunk hát egy kis türelmet, azt hiszem megéri!

S hogyan?

A dali láma így vélekedik:
"A türelem gyakorlásához tulajdonképpen ellenség szükséges. Ellenségünk tettei nélkül nincs lehetőség arra, hogy kialakuljon bennünk a türelem és a tolerancia. Normális esetben barátaink nem teszik próbára türelmünket; azt csak ellenségeink tehetik meg. Ebből a nézőpontból ellenségünket legnagyobb tanítónknak tekinthetjük, és hálásak lehetünk neki, amiért alkalmat adott a türelem gyakorlására. (...) A türelem gyakorlásával nem pusztán a helyes, objektív megismerés birtokába jut az ember, hanem jó közérzetet is teremt magának. Ez a mindennapi életben nélkülözhetetlen. A türelem gyakorlásával válik lehetségessé a lelki nyugalmunk fenntartása, és a türelem gyakorlása teremti meg azokat a körülményeket is, amelyek között örömteli életet tudunk élni"

IMG_2598_2_copy

“Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok.” (Márai Sándor)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr236669871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása