gondolatok mindenről

RetrÓRA 12. - A legpöttyösebb magyar

2011/06/23. - írta: Garas Attila

Első találkozásom a pöttyössel nem volt túl bizalomgerjesztő. Vizuálisan. A névadó csomagolás lerángatása után ugyanis, mindenhol megjelent a csokoládébevonata. Átrajzolta a szájam, megbélyegezte a pólóm. Nem bírta a hazautat. Nem laktunk túl közel az ABC-hez, ráadásul nem a déli nagy melegben kellett volna hazaszállítani. Mindenesetre az íze kárpótolt mindenért. Másnap már csak ezt fogadtam el meglepetésként. (na jó azért a Kismackó, és a Balaton szeletet is megettem nagy duzzogva) Túró Rudinak hívják mind a mai napig, de nem a Túró család legkisebbik sarja. A Rúdi névnek semmi köze a Rudolfhoz, pusztán csak a termék alakjára utaló becéző forma, mint ahogy a túró is csak a töltelék mibenlétét próbálja egyértelműsíteni. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a Túró Rudi túróból (tehén), esetleg vajból vagy cukorból, tejszínből, ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú desszert jellegű sajtkészítmény. 1968-at írunk amikor az első henger legördül a gyártósorról, mégpedig a Budapesti Tejipari Vállalat üzemében, de előtte amolyan kísérleti módon már több tejipari vállalat (Szabolcstej, Zalkatej) gyártotta a Szovjet mintára épülő ( ám teljes egészében magyar receptúra alapján készülő tej-vaj-zsír töltelékes, csokoládéval bevont desszertet. Hamisítatlan savanykás-kesernyés ízét korábban a félig savanyodott túró adta. A csomagolást két iparművész hallgató alkotta, a nevet meg Klein Sándor pszichológus. Megjegyzendő a név sokáig nem aratott nagy tetszést, erős pornográf kisugárzása miatt nem kedvelte a rendszer, de szerencsére maradhatott.

Az eredeti csomagolás (Túró Rudi)

A Rudi azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Mindenki ismeri, mindenki fogyasztja. Megjelentek azóta töltött, ízesített rudik, más bevonóval is készítik már ezen desszertet, fellelhetők receptek, amelyekkel a rudihoz hasonló desszert készíthető. A mi "Rudink" nemrég szabadalmat is kapott, és elindult hogy meghódítsa a világot!! Már több országban is fellelhető DOTS márkanévvel, de nekünk marad csak a Pöttyös...mert az az igazi...és különben is
ahogy ezt a legújabb PÖTTYÖS reklámfilm is tudatosítja bennünk: RUDI volt, RUDI van és RUDI lesz! :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr86669675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaasterix 2011.06.24. 00:54:59

Egyik jóbarátom írta: (köszi Ati) :) Egy kis adalék: emlékeim szerint a 80-as évek elején terjedt el az országban. Már Pécsre jártam amikoris a Nyiregyháziak mondogatták hogy van náluk már régóta valami "faszaság". Nemsoká megjelent Pécsett is - kábé egy évig még csak-nagyvárosokban,megyeszékhelyeken lehetett kapni. Asszem a Nyiregyházi Tejipari Vállalatnál találták ki. Egyszer ugy adódott hogy biciklivel mentem a hugommal MÁROKPAPIBA./najó Nyiregyig feladtuk a bringákat/. Szóval OTT az állomáson lehetett kapni. Hugomnak be akartam mutatni ezta "csodát" -l vettunk 20-azaz husz darabot! 1Ft10 fillér volt darabja.Meleg volt,meg kellett enni.. Sosem felejtem el másféll két óráig el sem tudtunk indulni. Talán már nem is egytiz, dde sose felejtsük: amig a TOBLER.. amarról ez keletről jött és _magyar_találmány !
süti beállítások módosítása