gondolatok mindenről

Az olasz konyha megjelenése a hazai könnyűzenében (1)

2010/09/30. - írta: Garas Attila

Pizza, makaróni, spagetti, tortellini, lasagne, rizotto... Ismerősen csengenek ugye? Az olasz konyha remeke étkei. Én szeretem. A rántott szeletek és a sült csirkék sűrűjében első találkozásom az olasz étkekkel verbálisra sikeredett, ami gyerekkorom egyik meghatározó kazettájának köszönhető. Egy piros-fehér csíkokkal szegélyezett Dolly Roll album az ami elhozta számomra Itáliát. Rongyosra hallgattam. Talán ez az első hiteles archívum, amikor az olasz konyha belopózik a popzenébe, akkortájt ugyanis még máshová nem nagyon tudott. Úttörőnek tekinthető, hiszen 1984-et írunk, amikor megjelenik. Volt egyáltalán ekkor már olasz étterem valahol is az országban? Kötve hiszem. Maradt nekünk a szóbeli ízlelgetés a képzelet szárnyával.
A Mária Makaróni című "eposz" egy a Hungáriából már jól ismert és megszokott jelentéktelennek tűnő vendéglátóhelyekről (lásd még: Hotel Menthol, Teddy Bár) csacsogó dalocska, humoros rímekkel, sokszor értelmetlen zagyvaságokkal. A szöveg olyan, mintha egy olasz étterem étlapját olvasnád fel egy levegővel. A zeneszám elkísér bennünket egy olasz étterembe, ahol a gyors kiszolgálás, a speciális trükkel elkészített konyhaétkek, valamint a kilencfogásos turista menü csinál kedvet a nagy zabáláshoz. A séf Makaróni Mária, aki csőtésztában és pizzában is remekel, a tulajdonos pénztárcája dagad a sok vendég csekkjétől nemhiába sírja vissza őket. Itt aztán degeszre tömheted magadat a tésztafélékkel, felállni aligha tudsz, annyit eszel szünet nélkül! A szám hallgatása közbe szinte összefut a nyál a szánkban, s örömmel gondolunk vissza legfinomabb pizzánk ízére.
1984 óta már van olasz étterem százféle, pizzát már házhoz is szállítanak, a spagettit meg már otthon is el tudjuk készíteni...Nincs már szükség verbális ízlelgetésre, hiszen az olasz ételek már nem csak a popzene ütött-kopott lemezein találnak utat hozzánk. Egy kicsit globalizálódtunk , épp ezért kíváncsi lennék a gulyáslevesről, a töltött káposztáról és a túrós csuszáról milyen számot lehetne írni? Hölgyeim és Uraim, lehet próbálkozni! :D

Címkék: olasz gasztro RETRO
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr886669457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása