gondolatok mindenről

Nosztalgia - a szükséges rossz...

2010/09/20. - írta: Garas Attila

Nosztalgia vonat, nosztalgia étterem, nosztalgia zene...gyakran hallott jelző: nosztalgia. Erős, szinte fájó, sóvárgó vágyakozás, áhítozás valami után, rendszerint olyasmi után, amit már ismerünk, átéltünk.” - olvashatjuk a magyar értelmező kéziszótárban jelentését. Annak ellenére hogy fájó, mégis hajlamos az ember sokszor megtenni. A nosztalgia belopózik egy-egy magányosan elfogyasztott bor mellé társul, vagy a régi barátokkal folytatott beszélgetés táptalaja. Sokszor egy rég nem látott-hallott dologgal készteti az embert az emlékezés sűrűjébe, máskor csak egy illat, egy Deja Vu érzés ami elindítja...
Az emberek (akárcsak én) mostanában sokat nosztalgiáznak. Talán mert az új dolgok nem annyira tartalmasak, vagy csak egyszerűen szükség van a vágyakozásra, a múltra, az egykor megélt élményekre. Olyan ez mint valami kábítószer. Visszagondolsz régmúlt dolgaidra, és eszedbe jut milyen jó is volt akkor, ott, abban a pillanatban...S mivel a nosztalgia csak kellemes momentumokat juttat eszedbe, hajlamos vagy újra és újra elcsábulni, pusztán a kellemesség miatt, függő leszel, s mindezt ahelyett teszed, hogy új élményeket szereznél...De jól tudjuk, a múltból sajnos nem lehet megélni (van akinek sikerül, de ez egy másik bejegyzés témája lehetne) Ezért írom hát: a nosztalgia a szükséges rossz...Szükséges mert saját múltunk tőlünk elválaszthatatlan, vele magunkat képviseljük, de rossz mert minél több élmény kerül bele a nosztalgia zsákjába annál több dologra tudunk visszaemlékezni, s az a rengeteg múltbéli pillanat csak egy dologra ébreszt rá: öregszünk! Nosztalgiázz hát mértékkel a lélek úgyis kortalan! :D

Címkék: nosztalgia
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr926669473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MM 2010.09.22. 16:38:26

Kösd össze az einsteines írásoddal és ott a lényeg: olyan dolgokon nosztalgiázz, amik megadták neked, hogy az órákat egy percnek érezd. Tetszik a blogod:-)

gaasterix 2010.09.22. 16:59:50

Ráéreztél, egyikből jött a másik..:D Köszönöm, s örülök ha tetszik! :)

Deák Dóra 2010.09.23. 17:09:07

A nosztalgia ugyanúgy hozzátartozik az életünkhöz, mint a levegővétel és csak az igaz(i) ember, aki ezt (fel)vállalja... , s egy pohár bor kíséretében még édesebb is az élmény, mint egyébként! : )
süti beállítások módosítása