gondolatok mindenről

Túl a szivárványon

2010/08/12. - írta: Garas Attila

1939 august 12.-ét írunk. A Wisconsin állambeli Oconomowoc város nagyszínháza előtt temérdek ember gyűlt össze nagyestélyiben, szmokingban. Nemcsak a meleg érezhető a levegőben, hanem az izgatottság, kíváncsi tekintetek sokasága lepi el a színház nézőterét. Aztán elsötétül minden, és csak egy filmvetőtő kattogása hallatszik. Felhangzik a főcímzene, s a barnás árnyalatú háttéren olvashatjuk az alkotókat, szereplőket, s ezzel kezdetét veszik egy kalandos, madárijesztős, bádogemberes, oroszlános, sárga utas, boszorkányos, százperces utazás Kansasból a fantázia szárnyain, az álmok útjain túl a szivárványon is - hazafelé! :)

71 éve mutatták be az Óz a Csodák Csodája (The Wizzard Of Oz) című musical-fantasyt, amely L. Grank Baum népszerű meseregényének filmváltozata. Olyannyira népszerű hogy Amerika legnagyszerűbb "otthon mesélhető meséjének" titulálják a történetet. Az egyedi technikai megoldások (pl. a színes világba lépő Dorothy átmenete egy szűrő segítségével) vagy a több órán keresztül készített sminkek, jelmezek, a színes film technika azonban egyedülállóak és korukat meghazudtolva repítették Dorothyt és Toto kutyát Óz birodalmába, a filmet pedig a nagy filmklasszikusok közé. Kevesen tudják, hogy az 1940-ben két kateógirában is Oscar díjas alkotás (filmzene és filmdal) 2007-ben felkerült az UNESCO világ emlékezet programjába (Memory Of The World Programme) amely a tagországokban fellelhető egyetemes értékkel bíró ritka és veszélyeztetett, írott vagy audiovizuális dokumentumok, gyűjtemények azonosítása, megőrzését irányozta elő, eddig ez az első és egyetlen hollywoodi film a listán. Az Oscar díjat meghozó betétdalt az Over the Rainbow c. számot eredetileg ki akarták vágni a filmből, ugyanis azt gondolták, hogy lassítja a cselekményt. Egy másik "Urbán Legenda" szerint pedig az egyik erdei jelenetben a fák között egy törpe felakasztja magát, pedig az csak egy az ezdei madárdalt erősítő állatkertből hozatott madár látható amint csemegézik a fűben, s állítólag A főszereplő akkor 17 éves Judy Garland melleit is le kellett ragasztani hogy 12 évesnek tűnjön!
Mai szemmel nézve, a 21. századi filmtechnikai lehetőségeket ismerve nehéz befogadni a filmet, de nem is ezért szeretjük. Valószínű készül majd belőle egy "remake" (a digitális felújításon már egyébként is átesett) de a mondanivaló akkor sem fog változni: "Mindenütt jó, de legjobb otthon!" :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr976669417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása