gondolatok mindenről

RetrÓRA 15. - A guruló "gyufásdobozok"

2012/08/16. - írta: Garas Attila

Matchbox. Fellapozva az angol szótárt gyufásdobozt találom. Nekünk azonban mást jelentett anno. Apró kis négykerekű modellek, kék színű, sárga-piros csíkkal jelölt dobozban. Ikonok. Egy kor fémjelei. Legnagyobb előnyük volt hogy gyorsan gurultak, és hogy a festék csak évek múltán kopott meg kissé. Jó tudni hogy 1953-ban került bemutatásra az első kis "dobozos", A Lesney Products cég gyártásában akkor még tényleg gyufásdoboz méretű modellekkel. Évente 75 került bemutatásra, amelyeket meg is számoztak, így az 1-75 szériák uralták a cég termékpalettáját. Egy-egy ilyen modell nem volt több mint 7 centi hosszú. A 80-as évekre viszont már a "King Size" méretű autókkal játszhattunk, amely 1956-tól egészítette ki az apróságokat. (1:43-as méretarány, 10 centiméteres hosszban)

[caption id="attachment_3150" align="aligncenter" width="559"] Egy 34-es számú példány[/caption]

Vadásztuk a Made In England feliratúakat, amelyek igencsak kuriózumszámba mentek, nekem példul csak egyetlen (s egyben a legöregebb, 1977-ből) ilyen volt, egy amerikai menőautó, a többi már mind Made in Macau feliratott kapott a "hasára". Nemcsoda, hisz fénykorunkban (1982-től) már ott gyártották autóinkat.

[caption id="attachment_3151" align="aligncenter" width="300"] "Made in England"[/caption]

S hogy hol gurultunk? Mindenhol. Meggyűrve a szőnyeget készítettünk ugratót, de a parkettát is sikeresen karcoltuk vele. Na és az "Aranyrablós" játékról nem is beszélve. Egy lejtőn, - ami lehetett például az iskola udvarán felgyűrt futópálya gumija - elengedve a cél az volt hogy ki tud messzebb jutni az arannyal. Ha a következő neki tudta ütköztetni autóját akkor már Ő kezdte a gurítást, mert nála volt az arany. S ez így ment amíg be nem csöngettek. Mindenki hozta a kiszuperált autóját zsebben, s ment a party. A snóblizás modern változata, Einstand nélkül. Mondanom sem kell, hogy Pontiac Firebirddel örökös bajnok voltam!

[caption id="attachment_3152" align="aligncenter" width="300"] Az örökös "aranyhordozó"[/caption]

Voltak a kinyitható ajtók és felcsapható motorháztetős darabok, de az önjáró hátrahúzhatós megodásokban sem volt hiány. Persze autómodelleket nem csak a Matchbox gyártott, ismeretes volt még a Burago cég, meg jó néhány egyszerűbb - mondom inkább szerényebb - kivitelű. "Made in China" alvázfelirattal. Az olcsóságon a minőség is meglátszott, egy erőteljesebb gurításnál a vékony dróttengely könnyen ki is csorbult, körpályára állítva autónkat. Az összes közül azonban a piros Mercedes volt a kedvencem. Stabil megbízható jószág, Számtalan szerepjáték kelléke, s alig kopott róla a festék. Rescue Unit sosem felejtem ezt a feliratot! :)

[caption id="attachment_3153" align="aligncenter" width="300"] A kedvenc[/caption]

Címkék: múlt RETRO retrÓRA
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr226669833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása