gondolatok mindenről

RetrÓRA 2. - Africana a mogyorós álom

2010/07/30. - írta: Garas Attila

Nem tagadom gyerekkorom kedvenc csokija, a mogyoró és a csokoládé tökéletes házasításával, nevezhetném inkább csokis mogyorónak - a nugátszerű termék megnevezés helyett - mert az arányok sokszor ezt tükrözték. Megjelenése igencsak egyszerűre sikeredett, a szaharai homokra sugalló narancssárga alapon megjelenő pálmafa sziluett nem egy bravúros design, mégis azonnal észrevehetővé tette az ABC-k polcain, a pálmafa pedig belecsempészett egy kis melegséget kicsiny szürke hétköznapjainkba, pláne ha beleharaptunk az olvadt csokiba! Afrika kevésszer jelent meg akkori életünkben, s minden lehetőséget megragadtunk hogy legalább képzeletben megtehessük az utat az óázisokkal teletűzdelt fekete kontinens felé - "Párduc oroszlán gorilla, makákó, bambusznád, majomkenyérfa, kókuszdió, szavannák, fekete nők" és AFRICANA csoki! :) Az akkori idő csokoládéinak talán egyik remeke a Budapesti Édesipari Vállalat Csemege Gyárában készülgetett s egyedülállóan földimogyorót tartalmazott, így nem lett a 70-es évektől virágkorát élő, közkedvelt piros mogyorós közvetlen konkurenciája, jól megfértek egymás mellett a boltok polcain.

A csokoládét beválogatták az elit klubba - megkapta a KIVÁLÓ ÁRUK FÓRUMA védjegyet, így már nem volt kérdés hogy minőséget kaptunk, ettünk. Aztán egy ideig eltűnt mindenhonnan, későbbi újravirágzása a 2000-es évek elejére tehető. Kizöldült a pálmafa, a sivatagi homokban meg homokbuckákat épített a szél, a nugátszerű termék kakaós tejtáblává változott. Állítólag a recept is új, már csak nyomokban találunk benne mogyorót...helyette inkább több tejet kapunk! Az is valami...de azért örömteli hogy ez a legenda is tovább él! :) Csoki meg volt, csoki van és csoki lesz is - - Africaban is! :)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr806669397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnár istván 2012.01.21. 13:53:01

sziasztok én ettem ijen csokit és igen az csokivolt demamár ezek eltüntek sajnos azote se nem látam és nem ettem ijen jóóóóóót

gaasterix 2012.01.21. 14:54:43

Igen, igen, nekem is a számban az íze! :) (metszetek a facebookon itt: https://www.facebook.com/pages/METSZETEK/105188482869982)

Gabriel 2013.03.30. 21:51:52

Hi is this chocolate still produced? What company made it? I can't speak Hungarian and can't find information about it. Please help :) I still remember this taste despite it was 25 years ago when I last time had chance to try this chocolate.

gaasterix 2013.04.09. 12:53:58

Dear Gabriel! Sorry, but these chocolate isn't in production now. There is a similar, has named: Piros Mogyorós! http://edesseg-nagyker.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=431&category_id=39&option=com_virtuemart&Itemid=29&vmcchk=1&Itemid=29
süti beállítások módosítása