gondolatok mindenről

Úti zsonglőrök

2010/08/04. - írta: Garas Attila

A minap autóztam Budapest legnagyobb körútján s egy érdekes dologra lettem figyelmes, az egyik kereszteződésben. Két "artista" (egy fiú és egy lány vélhetően egy pár) sajátos pénzkereseti forrást talált ki, ők nem a szélvédőt takarítják, s nem is valamely újságot szórják a várakozó autósok legkisebb örömére, hanem egy röpke 1 perces számmal szórakoztatják a nagyérdeműt. A cirkuszból jól ismert buzogányos számot rövidítették le, amolyan street-artos fellépéssé. Egymásnak dobálják a színes buzogányokat, felváltva pörögnek, forognak, amíg a lámpa piros. A végén meghajolnak, és kalapjukat levéve próbálják tiszteletdíjukat összegyűjteni. Sajátos, egyedi, sikeres, csak a rendőr meg ne lássa! :)

A zsonglőrködés egyébként olyan tárgy-manipuláció, mely során a zsonglőr a kezei segítségével tartja a levegőben a zsonglőrkellékeket , bár létezik egy olyan fajtájai is ahol a tárgyak érintkezése az alapvető. (kontakt zsonglőrködés) A "már a görögök is" jelző ebben az esetben nem mérvadó ugyanis sokkal korábban már az egyiptomiak is zsonglőrködtek, bizonyítja ezt egy ókori falfestményük, így római időkre már igen elterjedt volt, s maga a zsonglőr szó eredete is a latin joculatores - (előadóművészet) eredeztethető. A kellékek lehetnek labdák, buzogányok, karikák, cigarettás dobozok, de az ördögbot és az diabóló is megtalálható közöttük. A zsonglőrködésnek nemzetközi szövetsége is van, a trükkök fejlesztését pedig már kidolgozott matematikai módszerek segítik. Az eredetileg cirkuszi műfaj kilépett a manézsról, s mára megtalálható az utcán, fesztiválok kísérő programja, háttérelőadásokat láthatunk, rendeznek belőle világbajnokságokat, rekordokat döntögetnek, szóval állandó fejlődésben van, amit talán nem tehetett volna meg ha megmarad a fűrészporos cirkusz kötelékében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr76669401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása