gondolatok mindenről

RetrÓRA 1. - Barátunk a medvesajt

2010/07/23. - írta: Garas Attila

Sorozatomban megpróbálom felidézni néhány mára már fogalommá, kultuszá, “superbrand”-e vált termék életútját, továbbélését, pusztán csak a múlt jegyében….

Barátunk a medvesajt!? Ki ne emlékezne a középkék alnyomaton, aranybarna színben pompázó Id. “Medve László”-t (született Maci Laci – 1980 Répcelak) ábrázoló, piros felirattal tálalt, papírkorongba zárt körcikkekre, (kenhető, zsíros ömlesztett sajt) amelyek alufóliás csomagolását alig lehetett kibontani. nagy köröm kellett hozzá, vagy késhegy…:) Emlékszem már születésekor volt 6-os és 8-as kiszerelés, kinek nagyobb falat, kinek kevesebb jutott, ebből az utánozhatatlan ízvilágból. A névválasztás meglepő, hiszen egészen sokáig nem tudtam kapcsolatot teremteni az erdei málnaevő és a kockasajt (párdon körcikksajt) között. Nemrég azonban megtudtam, hogy az első sajtkrémet Svájcban készítették el, amelynek technológiáját az élelmes Stauffer Frigyes ellesette s 1900-as évek elején hazahozta, Répcelakon alapított sajtgyárába. (Stauffer és Fiai Közkereseti Társaság) Az alapító egykori hazájának (Bern kanton) címerállata pedig a medve volt, így nem is kerülhetett más a dobozokra, emlékeztetve őt egykori életére.

1945-ig töretlen fejlődés következett, ám a világháborúban hadigyárrá alakított vállalkozás és az államosítás nem igazán sikerült Staufferéknál, így leállították az ömlesztett sajt gyártását, egészen az 1970-es évekig. Pontos információm nincs arról ,hogy mely évben is, indult újra a tejszín, tejpor emulgeálószerekből higított sajtkészítmény készítése, de az biztos hogy a múlt rendszerben nem tartozott hozzá nagysikerű reklámhadjárat. Konkurenciája is alig volt: talán az ízesített körcikkek, mint a Csárdás vagy a Sonkás no meg a Mackó (akit méltán nevezhetünk kistesójának, bár “Ő” budapesti születésű…) amelyet megtalálhattunk mellette a hűtött polcokon. A gyár azóta sikeresen átesett egy privatizáción így már 51%-ban francia tulajdonban van, a medve csoport meg olyan “nagyot” fejlődött hogy teljes termékpaletta kapcsolódik hozzá. Találunk már tömlős (amolyan CAMPING sajtos formát) 18 ízben gyártott kockát, van már kenhető, sőt már lapka kivitelben is. A kis körcikkek mára könnyen bontható piros szalagos “vésznyitót” kaptak, kicsit kisebbek lettek hogy több fogyjon (20 g-ról 17,5 g-olvadtak) s a komor tekintetű zordon medvét is lecserélték egy kapitalista szemléletű mosolygós részvénytulajdonos macira!:)

Hát nem ennivaló? :)

A "medve" megjelenése az élelmiszertermékek között máshol is megtalálható: lásd. Kismackó szelet (Győri Keksz) Mézes mackó - a műanyagból fröccsöntött mézadagoló - (itt látom az összefüggést) vagy a medvecukor (alias bocskorszíj) is ékes tanúbizonysága a medvekultusznak...Mit nekünk Micimackó, Maci Laci, meg Teddy Bear!!! :)

Címkék: Medve RETRO
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://metszetek.blog.hu/api/trackback/id/tr86669383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása